fbpx

Kåring af Årets landsby 2020

Landsbyen Bjergsted i Kalundborg Kommune, landsbyen Haastrup i Faaborg-Midtfyn Kommune og landsbyen Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune. Sådan lyder navnene på de tre finalister til Årets Landsby 2020. Alle tre har udmærket sig i særlig grad under temaet: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise?

Dette år har Årets Landsby-prisen nemlig stået i coronakrisens tegn. Ikke bare de tre finalister, men alle årets indkomne landsbyer har udvist en imponerende handlekraft og stort lokalt samfundssind.

 I Bjergsted er børnenes tryghed i centrum, i Haastrup har kampen mod ensomhed hos de særligt udsatte været incitamentet for at tænke nyt, og i Borris har en online platform ligefrem styrket fællesskabets sammenhold og aktiviteter. Fælles for alle tre finalister er et imponerende engagement hos beboerne i de små lokalsamfund. 

Besøgene i de tre landsbyer finder sted på følgende dage:

Haastrup den 6. september 9.30-12.30,

Bjergsted den 6. september fra 14.30 til 17.30 samt

Borris den 11. september kl. 13-16.

Årets kåringsfest løber af stablen den 26. september.

 

Mere om Årets finalister: 

Bjergsted, Kalundborg Kommune

Landsbyen Bjergsted har kun omkring 170 indbyggere, men har ikke desto mindre sat et væld af aktiviteter i værk under coronakrisen og nedlukningen af Danmark. Der har blandt andet været indkøbshjælp, udendørs fællesspisning samt kaffe på afstand. Og så har Bjergsteds børn skrevet deres egen sang om coronatiden set fra et børneperspektiv til alle Danmarks børn. Den er blevet til en musikvideo takket være frivillige kræfter i byen.

Haastrup, Faaborg-Midtfyn Kommune

Den sydfynske landsby Haastrup ligger nord for Faaborg og har 325 indbyggere. Under coronakrisen har landsbyens fællesskaber ageret ved at løfte i flok. Frivillige har bragt den lokale købmands varer ud til utrygge og udsatte medborgere, mens byens egne festivaler blev gentænkt og gjort coronavenlige. Og så har der ad flere omgange lydt trompetspil over landsbyen under nedlukningen. Haastrup har nemlig egen trompetist, der bidrog til at holde humøret oppe ved at spille trompetspil fra landsbyens kirketårn.

Borris, Ringkøbing-Skjern Kommune

I Vestjylland ligger landsbyen Borris med sloganet ”Her bor vi med vilje”. Byens 871 indbyggere fandt under nedlukningen sammen i Facebook-gruppen ”Borris Sogn”, hvor ikke alene frygt og usikkerhed blev delt – her blomstrede også gode idéer. Blandt andet initiativet #borrispoeterne, hvis målsætning var at uploade 15 lokale digte i gruppen. Fem uger efter var der indkommet 42 digte, 3 sange og 30 malerier og tegninger fra borgere på mellem 7 og 85 år. Alle bidragene blev siden trykt i en bog med titlen Borris Poeterne.

Fakta: Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 24. gang. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

 

6., 11., og 26. september

Contact

  • Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Tilmelding er ikke nødvendig